Yin Yoga en de 5 elementen

 Yin Yoga is simple, but simple does not mean easy.

                                                                                            (Bernie Clark)

Yin Yoga volgens de 5 elementen leer.
In 2019 heb ik een yin 1 meditatie opleiding gevolgd in Doorn bij Stillnissinyoga. (100hours). Tijdens deze opleiding heb ik veel geleerd over de werking van de yin asanas op het lichaam en ook zelf mogen ervaren. Mijn eigen practise heeft hierdoor een boost gekregen. Zelf ervaar ik het alsof ik op een nieuw spoor ben aangekomen met een bredere kijk op het leven en mijn eigen lichaam en geest.
Yin yoga is een zachte yoga vorm waarbij je gedurende 3 tot 5 minuten in een houding blijft. Deze vorm is afkomstig uit het oude China en is gebaseerd op de 5 elementen leer. Doordat je de houding langer aanhoudt en de spieren ontspant werk je op het dieper liggende bindweefsel.(Fascia, ligamenten en pezen) Dit rekken we op waardoor er hyaluron zuur geproduceerd wordt. Hierdoor versoepelen de gewrichten en is er een betere doorbloeding. Ook de organen profiteren omdat we met de meridianen werken en zo het lichaam helen. Er zal meer energie door het lichaam stromen Qi (Chi of prana) waardoor lichaam en geest weer in balans komen. Er wordt meer ruimte gecreeerd in het bindweefsel en de gewrichten. Al snel merk je het verschil op; Je zit beter in je vel ,slaapt beter en je voelt je soepeler. Yin yoga is een mindfulness vorm van yoga. Naast de houdingen geef ik ook uitleg bij de meridianenleer en de 5 elementen leer. Deze vorm van Yoga is uitermate geschikt voor mensen met klachten zoals Reuma en Fibromyalgie. Natuurlijk verder voor een ieder die meer ruimte en rust zoekt in lichaam en geest.

5 elementen leer uit China ligt dichter bij ons ritme van de seizoenen en ik zelf vind het beter toepasbaar hier in het westen dan de andere leren, juist hierdoor.

de 5 elementen;

hout; de lente, blauw, lever en de galblaas, boosheid, pezen

vuur; zomer, rood, dunne darm en het hart, vreugde, bloedvaten

aarde; nazomer en tussen alle seizoenen in. geel, milt en de maag, zorgen en liefde, spieren

metaal; herfst, wit, long en dikke darm, rouw, huid

water; de winter, zwart, nieren en blaas, angst, botten